top of page

Opening exhibit Ndungu Makara

U bent vriendelijk uitgenodigd op de tentoonstelling

NDUNGU MAKARA

KINDEREN VAN HET LEPRADORP IYONDA, D.R.CONGO

Onderdeel van het cross-faculty en participatief onderzoek IYONDA@lab: collaborative & difficult heritage een project van de KU Leuven in samenwerking met de Universiteit van Kinshasa en de dorpsgemeenschap van Iyonda.

Locatie:


2 Bergen Campus Bibliotheek

Willem de Croylaan 6 B-3001 Heverlee-Leuven



Open vragen:


Hoe bekijken Ndungu Makara (de kinderen, klein- en achterkleinkinderen van patiënten) hun hedendaagse cultuur en erfgoed in het licht van de toekomst? Wat vertellen de gebouwen van Iyonda ons? Zijn het slechts stille getuigen uit het verleden? Kan Iyonda opnieuw een gemeenschap voor de toekomst worden?

Hoe is de tentoonstelling opgevat?


De lay-out herneemt op metaforische wijze een typische straat van Iyonda. Thematische panelen illustreren de centrale thema’s van geïnformeerde gesprekken en bedenkingen met en tussen Ndungu Makara, Congolezen en Belgen die er werk(t)en, aan de hand van foto’s, film, archiefmateriaal en veldwerk. Gédéon, een Congolese schilder die werkt in de typische traditie van de moderne populaire schilderkunst, verbleef er een week in 2021 en schilderde ‘Iyonda?’, dat op symbolische wijze verleden, heden en toekomst van het dorp verbeeldt. Een schaalmodel van het grootste deel van het dorp visualiseert de leefomgeving, en een tijdlijn toont een imaginair cardio-diagram van de bewogen dorpsgeschiedenis, van 1945 tot 2022. Een reflectief paneel stelt de vraag: ‘Waar gaan wij nu heen, Iyonda?’. Een ‘stille’ film dompelt je 10 minuten onder in een typische dorpsstraat in 2022. Schermen tonen de film Marie Lépreuse uit 1956, die ook in Iyonda vertoond werd in 2021, en een documentaire waarin Dr. Michel Lechat vertelt over Iyonda. De tentoonstelling is samengesteld in het Engels, met bijkomende Nederlandstalige en Franstalige verduidelijking.


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page